Дамски отбор се включва в състезанието по роботика

Локален кръг на международното състезание по роботика First Lego League ще се проведе за втори поредна година в България. Темата на състезанието е Senior Solutions, която касае проблемите на хората от третата възраст, тяхното здраве, независимост и удовлетвореност.

120 ученици на възраст от 10 до 16 години от над 20 български училища ще вземат участие в състезанието. Любопитен факт е, че за първи път в надпреварата се включва изцяло дамски отбор, съобщиха организаторите.

Локалният кръг на състезанието, което има над 10-годишна история на световно ниво, ще се проведе на 24 ноември 2012 г. в Интер Експо Център, София. Участниците са сформирани в 15 отбора, предимно от София и Варна – СМГ, НПМГ, Технологично училище „Електронни системи” (ТУЕС) и др.

Традиционно повече момчета се включват в състезанията, но и сред момичетата роботиката набира популярност. Първият изцяло дамски отбор, който ще участва тази година в състезанието, е съставен от ученици в Националната природо-математическа гимназия.

Всяка година темата на състезанието е еднаква за всички отбори и е свързана с важен, общочовешки проблем, като например замърсяване, транспорт, здравеопазване, храни и здравословно хранене. Отборите трябва да дефинират проблем свързан с темата, да измислят и разработят решение на този проблем, след което да го разпространят сред повече хора.

Отборите получават и комплект, от който трябва да конструират робота си, както и поле, върху което роботът да „разрешава” поставените му проблеми. Всеки от 15-те отбора в България има своя Facebook страница, в която може да получи подкрепа от феновете си и където ще се публикува информация за подготовката и предстоящи занимания.

Новините около отборите и състезанието ще се публикуват и на Facebook страницата на организаторите от Училище по роботика Robopartans. Състезанието се подкрепя от SAP Labs Bulgaria и SAP AG, както и от компаниите Булсатком и Телерик.

Българчетата от KASAPIN40, които се върнаха с огромен успех и четвърто място на финалите в Германия през изминалата година, отново ще вземат участие и ще отстояват позицията си.

Коментар