Навлиза нов клас компютри – лаптаб

След появата на таблет компютрите, редица производители започнаха да разработват устройства, които комбинират лаптоп и таблет. Така на сцената излиза нов клас устройства, които вече се утвърждават с името лаптаб (laptab).

Лаптаб идва от обединението на думите лаптоп и таблет. Името на тази категория устройства описва най-точно техните възможности – те могат да бъдат както таблети, така и ноутбуци, ако се използва док станцията с QWERTY клавиатура.

Dell XPS Duo 12 е типичен представител на новия клас лаптаб компютри

Dell XPS Duo 12 е типичен представител на новия клас лаптаб компютри

Популярният iPad не попада в категорията лаптаб, тъй като клавиатури за него се предлагат от странични производители и обикновено се свързват към таблета през Bluetooth. Лаптаб е само онзи таблет, клавиатурата на който се предлага от самия производител на таблета в стандартния комплект.

Към момента лаптаб моделите са сравнително малко и не могат да конкурират класическите таблети, тъй като са значително по-скъпи. Наличието на QWERTY клавиатура обаче е сериозно тяхно предимство.

Лаптабът не отстъпва по производителност на безклавиатурния си аналог – таблета, а по някои показатели, като например време за автономна работа, дори го превъзхожда. Производителите често вграждат в док станцията не само QWERTY клавиатура, но и допълнителна, по-мощна батерия.

Образци на лаптаб са моделите Dell XPS Duo 12, HP Envy X2, Samsung ATIV Smart PC, Sony VAIO Duo 11, Asus Transformer и др. Всички тези устройства имат най-съвременен хардуер и операционна система от последно поколение – Android 4.0 Ice Cream Sandwich (с възможност за обновяване до 4.1 Jelly Bean) или Windows 8.

Коментар