Добри новини за хардуерния пазар у нас

Доставките на компютърен хардуер в България отбелязаха най–доброто си второ тримесечие от 4 години насам, съобщи блогът на CBN. Това е един „перфектен резултат на фона на слабия икономически ръст в страната”, коментираха от агенцията за пазарни анализи и прогнози.

Отново локомотивът на компютърния пазар са портативните компютри. Но този път към тях се присъединяват и компонентите, частите и UPS устройствата.

На фона на поредния разочароващ спад в принтерния пазар, учудващо силен ръст отбелязват MFU. Трендът остава негативен за доставките на цифрови камери и монитори, посочва CBN.

За разлика от първото тримесечие, Q2 2012 донесе добри новини и за пазара на мобилни телефони в страната – резултати, вероятно повлияни от непрекъснатите анонси на нови смартфони от водещите световни брендове. Като цяло обаче доставките на телекомуникационно оборудване се сриват, сочат данните на CBN.

Ръстът в доставките на компютърен хардуер е реализиран основно в ритейл канала. Това е ясен признак, че продажбите вървят предимно към потребителите в SOHO сегмента.

Още по-голяма изненада се оказват и резултатите за ескпорта на компютърен хардуер. Данните сочат, че Q2’12 с 24,1 млн. евро износ е направо шампион за последните шест години, заключава CBN.

Коментар