Intel обяви Clover Trail процесор за таблети

Intel обяви ново поколение процесор Atom, известен с кодово име Clover Trail и предназначени за таблети с Windows 8. Едночиповата система (SoC) е изпълнена по 32-нанометрова технология с използване на второ поколение транзистори High-K Metal Gate.

Новият процесор ще осигури по-дълго време за автономна работа и мигновен достъп до функционалността на таблети и трансформъри – "лаптаб" устройства, които могат да се ползват и като лаптоп, и като таблет.

В момента е наличен само един процесор от новата линия – това е двуядреният Atom Z2760, способен да работи с четири програмни потока едновременно. Чипът е вграден в наскоро представените устройства Lenovo Think Pad 2, Asus Vivo Tab и Samsung ATIV Smart PC, които се очакват на пазара едновременно с излизане на Windows 8 в края на октомври.

Процесорът работи на тактова честота 1,8 GHz, разчита на графика Imagination SGX545 с тактова честота до 533 MHz, поддържа хардуерно ускоряване на 1080p видео и има 512 KB сеш памет L2 за всяко ядро.

Intel твърди, че нейният Clover Trail ще позволи създаване на най-тънките и леки x86 компютри – с дебелина 8,5 мм и тегло 0,68 кг, с поддръжка на Wi-Fi, NFC, 3G и 4G LTE. В режим на изчакване таблетите ще издържат до над три седмици с едно зареждане на батерията и до над 10 часа при възпроизвеждане на HD видео.

Процесорът поддържа технологии за повишена производителност като Intel Burst Technology и Intel Hyper-threading Technology, както и хардуерно-обезпечени функции за сигурност и защита на данните. Налична е също поддръжка на камера с резолюция до 8 мегапиксела и допълнителна камера 2,1 мегапиксела.

Интегрираният 32-битов двуканален контролер на паметта осигурява поддръжка на LPDDR2 с обем до 2 GB и максимална скорост 800 MT/s (мегатрансфера в секунда). Чипът поддържа датчици GPS, акселерометър, компас и др.

Таблети с Atom Z2760 се очакват от производители като Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, LG, Samsung и ZTE. Цените на новите устройства ще се колебаят около $800.

Коментар