”Новаци” излизат начело в компютърните заплахи

Win32/Nuwar.gen е най-популярната заплаха през февруари, според системата за доклади ThreatSense.Net на ESET. Всъщност трите най-разпространени заплахи за месеца са „новаци”, които никога не са достигали топ 10 на ThreatSense.Net досега, съобщиха от Hi Computers, основен представител на ESET за NOD32 в България.
През февруари близо 3.65% от всички засечени заплахи идват от Nuwar.gen threat. Засичан като Win32/Nuwar.gen, този червей е част от голямо семейство, което се разпространява доста успешно от началото на годината.
Втори за февруари се намърда уеб базираният HTML/TrojanClicker.Agent.A, който достигна 3.63% от засечените вредители. Този троянец експлоатира уязвимости в уеб браузъра, за да изтегли други зловредни компоненти.
На трето място изскача Win32/Adware.Yisou, който стигна 3.14% от засечените заплахи миналия месец. Това е вид adware, широкоразпространен сред азиатските потребители.  
Win32/Netsky.Q задържа четвърто място през февруари с повече от 1.76% от всички засечени заплахи. Този червей, известен още като Netsky.P, може да се разпространява като притурка на електронно писмо. Може също така да се разпространява по P2P мрежи или мрежи от споделени ресурси.
Netsky е едно от най-доминиращите семейства вредители, някога атакували Интернет. Година след първоначалното му откриване, Netsky е все още в топ 10 и не показва признаци на скорошно изчезване.
Win32/PSW.QQRob държи петата позиция. Това е троянец с възможности за открадване на пароли. Целта му е да отмъкне всякаква поверителна информация, както и да наблюдава потребителските активности.
След QQRob идват два рекламни софтуера – Win32/Adware.Boran и Win32/Adware.180Solutions. И двете програми показват поп-ъп прозорци с рекламни съобщения, след като заразят компютъра.

Последните три места за февруари са заети от 3 троянеца – Win32/Rjump.A, Win32/TrojanDownloader.Delf.BEN и Win32/TrojanProxy.Dlena. Всеки от тях има около 1% дял от заплахите.

Коментар