Открит е нелегален софтуер за 370 хил. лв.

Служители на ГДБОП, със съдействието на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС, BSA) извършиха поредна акция срещу използването на нелицензиран софтуер. Проверената на 9 октомври фирма развива бизнес в областта на продуцирането на телевизионни предавания с информационна и рекламна насоченост.

В офиса на фирмата в София са открити 20 компютъра с програми, за които не са предоставени документи за тяхното законно придобиване и използване, съобщиха от СИБС. Сред откритите нелегални програми са различни версии на продукти на Microsoft и Adobe, като по предварителни данни нанесените щети на компаниите-правоносители са на стойност над 370 хил. лв.

Компютрите са иззети като доказателства по образуваното досъдебно производство за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс.

По-рано този месец служителите на ГДБОП пресякоха незаконна дейност и на друга софийска фирма, занимаваща се с проектиране, производство и продажба на дигитално аудио оборудване.

по темата: „Открит е нелегален софтуер за 370 хил. лв.”

добавете коментар...

  1. mishok

    Изобщо не отклонявам темата – ти критикуваш ГДБОП за проведената акция, а аз споделям моето мнение защо не си прав. Поразрови се още малко и в други сайтове и ще видиш, че такива акции не се правят само в края на годината. Освен това се съмнявам, че журналистите отразяват всички такива акции (според мен пропускат малките). Колкот до BSA – ами това им е работата по цял свят – да подават сигнали. Това не е частна организация, а международна неправителствена организация – защо търсиш под вола теле? Направих сравнението с наркотиците, защото чета същия тип новини за тях и не виждам негативни коментари. Направих сравнението с порното, защото и за него нещата се случават по същия начин (дори в случая и от същите хора, защото и пиратството и порното са в отдела по кибер сигурност), а когато хванат някой педофил всички се скъсват да хвалят Явор Колев, обаче ако хване някоя фирма, която ползва софтуер без да има лиценз за това (на практика го е откраднала) и по този начин се конкурира нелоялно + ощетява държавата (заради данъците) – изведнъж ГДБОП за злодеи. Малко двоен стандарт, не мислиш ли 🙂

  2. Защончо

    Отклоняваш въпроса, което е типично, когато нямаш аргументи. Какво общо имат наркотиците с тази новина?!
    Пак отбелязвам, за да те върна на основния въпрос: новината какво казва?
    Някъде някой нещо е направил, което било незаконно и е бил хванат.
    Обясни ми, моля, щом ГДБОП може законово всичко… защо чакат края на годината да дойде и сигналите, които проверяват да идват от частна организация като BSA къде да бият?
    Да не би от януари до септември да спят? Или просто BSA си има държавна удърна група?
    Нещо повече, което явно не ти е ясно на теб, а BSA се прави, че не го разбира… Всяко електронно "копие" е 1:1 с оригинала! Т.е. в електронния свят няма оригинал или копие.

  3. mishok

    А защо мислиш така? Законово имат право да извършват проверки. Явно са открили нещо нередно. Какъв ти е проблема? Ако акцията беше за наркотици или за детско порно пак ли щеше да реагираш така против тях?

  4. Защончо

    Всъщност тези, които правят каквото си поискат са точно ГДБОП.
    Какво точно казваше за анархията? 🙂

  5. mishok

    Явно искаш да живееш в анархия и да си правиш каквото си посикаш – прав ти път 🙂

  6. Защончо

    Mishok си пич, така е :-). Ама не се сещаш, че идва края на годината, трябва да се пишат отчети и се имитира свършена дейност под формата на "акции".
    Дата: 17/10/2011 Мащабна антипиратска акция на ГДБОП – Хасково
    Дата: 11/11/2011 9 компютъра иззети при софтуерна проверка
    Дата: 15/12/2011 НАП се включи в проверките на софтуера
    Дата: 16/12/2011 Антипиратската кампания дава резултат
    Дата: 05/07/2012 Държавата поде нова антипиратска кампания
    Дата: 06/10/2012 Иззеха десетки компютри с нелицензиран софтуер
    Дата: 10/10/2012 Открит е нелегален софтуер за 370 хил. лв.

    Забелязваш ли тенденцията, mishoche?

    Нещо повече, ако се докаже, че фирмата е невинна, толкова по-зле за ГДБОП! Нека си поемат отговорността тия смотльовци за грешките, които допускат… но понеже са мишоци като теб си траят и действат на принципа "първо бием, после питаме".
    Дори фирмата да се окаже виновна, реномето ѝ ще е последна грижа, най-малкото защото те в момента са без компютри и не могат да извършват каквато и да е дейност скоро.

  7. mishok

    Май ти си мишок, пич 🙂 Не се ли сещаш, че няма как да се сподели името на фирмата, защото тече досъдебно производство?!? Ако се докаже, че са невинни, а е споменато името им какво става? Май ще си позагубят присъствието си на пазара, а след това такива като теб ще реват, че ГДБОП прецаква реномето на фирмите. Вземи почети малко по темата и после коментирай. Използването на нелицензиран софтуер си е кражба като всяка друга и желанието ти да си крадеш на спокойствие няма да промени законите.

  8. Защончо

    Колко ли си плащат тия правоносители за тези новини?
    От къде да съм сигурен, че тези цифри не са измислени? Не е ясно коя е компанията, а напоследък зачестиха тези "хвалби".
    Като цяло тази новина не носи никаква информация, освен да сплашва, че Я.К. гледа лошо. Направо ме изплашихте… мишоци!

Коментар