Apple привлече водещ разработчик от Samsung

Джим Мергард, един от водещите разработчици на Samsung, премина в Apple. В корейската компания той е работил по създаването на ARM чипове за сървъри, съобщи AppleInsider.com. Преди това, в продължение на 16 години Мергард е разработвал процесори в AMD, вкл. чиповете Brazos, и е заемал длъжности вицепрезидент и главен инженер.


Apple привлече водещ специалист от Samsung, като същевременно се опитва да намали зависимостта си от корейската компания

Подобни преминавания на изявени специалисти от една компания в друга не са рядкост. В началото на август AMD привлече на длъжността вицепрезидент бившия архитект на чипове за Apple Джим Келър. По-рано дизайнерът на хибридните процесори Trinity Джон Бруно премина от AMD в Apple.

Не е тайна, че Apple използва в своите устройства компоненти на Samsung, независимо от патентните войни между двете компании в областта на мобилните продукти. В последно време обаче Apple пое курс към намаляване на зависимостта от компонентите на Samsung, като се ориентира към други производители.

С привличането на Мергард, Apple ще засили още повече потенциала си за разработка на процесори. Той е специалист именно по създаване на процесори за PC, както и на едночипови системи за мобилни устройства, става ясно от интервю за Уол Стрийт Джърнъл на бившия топ мениджър на AMD – Патрик Мурхед.

Коментар