Nokia продава част от завода си в Сало

Nokia извърши поредна стъпка от плана си за преструктуриране на бизнеса. Производителят на телефони продава част от завода си в Сало, Финландия на фармацевтичната компания Orion, предаде Ройтерс.

       
Nokia се освобождава от производствени активи във Финландия        

В списъка с активите за продажба влизат производствени и складови помещения. В резултат на сделката ще бъдат освободени от работа 850 души, за което Nokia съобщи по-рано тази година.

Заводът в Сало е едно от най-големите предприятия на Nokia на територията на Западна Европа. Купувачът Orion ще разположи в него съоръжения за опаковане и логистичен център. Компанията ще отвори 100 работни места.

В началото на седмицата Nokia съобщи, че ще пусне конвертируеми облигации за 750 милиона евро. Това е възможно най-лесният начин за набиране на финансови средства, коментираха анализатори.

Nokia е в преходен период на своя бизнес. Компанията сменя платформата си за смартфони – от Symbian на Windows Phone. Технологичната промяна е съпроводена и с преструктуриране на бизнеса, вкл. съкращения на персонал.

Приходите на Nokia за последното тримесечие възлизат на 7,2 милиарда евро, което е спад с 20% спрямо периода юли-септември на миналата година, съгласно публикувания наскоро финансов отчет на компанията.

Коментар