Panasonic напуска пазара на телефони в Европа

Опитите на Panasonic да си върне позициите на пазара за телефони в Европа приключват с неуспех. Японският производител планира да напусне този сегмент в близките 6 месеца, съобщи Ройтерс, позовавайки се на два независими източника.

Panasonic веднъж вече прекрати продажбата на телефони извън Япония – това стана през 2005 г., но тази пролет компанията реши да се върне в Европа с очаквания да продаде 1,5 млн. смартфона за една финансова година.

Плановете предвиждаха обемът на продажбите да достигне 15 млн. броя по целия свят през март 2016 г., вкл. 9 млн. на пазарите извън Япония. Тази цел обаче едва ли ще бъде изпълнена, отбелязват анализаторите.

Решението за излизане от Европа може да повлияе негативно на финансовите показатели на Panasonic, като това ще проличи в отчета за финансовата година, която приключва на 31 март 2013 г.

Ръководството на Panasonic предприема мерки за укрепване на компанията, като се отказва от направления в бизнеса си, които не носят печалба или съществуват на границата на рентабилността. Очаква се планът за преструктуриране да бъде представен в края на март следващата година.

Коментар