Суперкомпютърът Titan влиза в действие

Националната лаборатория Oak Ridge (ORNL) завърши проекта Titan – най-бързия суперкомпютър за „отворена наука”. Titan представлява клъстерна система с хиляди процесори от AMD и графични блокове от Nvidia. Суперкомпютърът с пикова производителност 20 петафлопа ще се използва за моделиране на климатичните промени.

Машината се изгражда от Cray – пионер в суперкомпютърните технологии. Titan, известен още като Cray XK7, е производителен колкото половин милион лаптопа взети заедно. В него са вградени 18 688 графични процесора Nvidia Tesla K20, които работят като изчислителни възли. Отделно са налични още 299 008 процесорни ядра AMD Opteron и 710 терабайта системна памет.

Суперкомпютърът се помества в 200 сървърни шкафа и разчита на иновативна охлаждаща система. Той е 10 пъти по-бърз и 5 пъти по-ефективен в енергийната консумация от своя предшественик – 2,3-петафлоповия Jaguar, като в същото време заема същото пространство в ORNL. Ако лабораторията беше направила ъпгрейд на Jaguar, като просто разшири неговата CPU-базирана архитектура, това щеше да означава четири пъти по-голяма площ за суперкомпютъра и над 30 мегавата консумация.

Концепцията „отворена наука” означава, че суперкомпютърната мощ е достъпна за изследователи от академичната общност, правителствените лаборатории и индустрията. Те могат да използват Titan за моделиране на физически и биологични феномени, за да постигнат по-бързо желаните резултати, отколкото ако експериментират сами, със своите ресурси.

Новите GPU ускорители предлагат мощ и енергийна ефективност, които позволяват на Titan да достигне безпрецедентни нива на производителност, без да консумира енергия колкото един малък град, коментира Джеф Никълс, директор по компютърни науки в ORNL.

Коментари по темата: „Суперкомпютърът Titan влиза в действие”

добавете коментар...

  1. Емануил Будаков (Финиъс)

    еми ко да ти кая ми то маи и аз смятам че са яки компютрите нали все пак трябва да сме финита!!

  2. mn qki kompie

    mn qki kompi

Коментар