Повечето потребители не знаят за опасните заплахи

62% от потребителите никога не са чували за най-опасните компютърни заплахи, сочи глобално проучване на „О+К Рисърч”. Stuxnet, Duqu и Zeus са имената на най-сериозните заплахи в интернет, но много обикновени потребители изглежда не знаят за тях, съобщи Лаборатория Касперски.

Според изследването, двама от всеки трима интервюирани никога не са чували за подобни заплахи, докато 28% имат най-обща представа за тях. Анкетираните също така е трябвало да отговорят дали са запознати с т.нар. „zero-day attacks” (или „атаките в нулевия ден”, насочени срещу неустановени до този момент уязвимости) и „ботмрежите”, като резултатът е приблизително същият – потребителите знаят за тези заплахи почти толкова, колкото за споменатия по-горе злонамерен софтуер.

Половината потребители на настолни и преносими компютри (тук не влизат продуктите на Apple) считат, че данните им са сравнително защитени. Близо 8,5% от интервюираните са сигурни, че компютърът или лаптопът им не се нуждае от допълнителна защита със софтуер за сигурност. И точно тук е сериозният проблем – едно-единствено успешно заразяване със злонамерен софтуер може да доведе до загуба на всички важни данни, съхранявани в компютъра на потребителя, посочват авторите на изследването.

Положението с мобилните устройства е още по-сложно: 16% от собствениците на таблети и 15% от потребителите на смартфони са сигурни, че устройствата им не са изложени на опасност. Близо половината потребители на мобилни устройства могат да бъдат причислени към категорията на „съмняващите се” – те считат, че устройствата им са повече или по-малко защитени, макар да признават, че използването на специализиран софтуер ще им предостави допълнителни нива на сигурност.

В общия случай повечето потребители са склонни да подценяват опасностите, които крие злонамереният софтуер за техните устройства и данни. Това е главно поради факта, че потребителите просто не знаят как злонамерените програми навлизат в компютъра, какво е поведението им и какъв хаос могат да всеят.

Коментар