Лазер ще обезопасява за секунди ядрени отпадъци

Европейският съюз ще похарчи сума от порядъка на 900 милиона долара за създаване на най-мощния лазер света, който ще се използва за обезопасяване на на ядрени отпадъци и евентуално за лечение на ракови заболявания.

В рамките на проекта Extreme Light Infrastructure (ELI) ще бъдат построени три лазерни центъра в Чехия, Румъния и Унгария, съобщи SlashGear.com, позовавайки се на представител на Европейската комисия.

Новите лазери ще бъдат 10 пъти по-мощни от съществуващите в момента и ще позволят създаване на субатомни частици във вакуум. Според експерти, с помощта на подобни лазери ще могат да се обезопасяват радиоактивни ядрени отпадъци само за няколко секунди.

Първите резултати от проекта ще бъдат публикувани до една-две години, след като центърът започне работа, обещава румънският координатор на проекта Николае Виктор Замфир.

Румънският лазер ще бъде изграден в Мъгурелския изследователски институт и ще консумира 10 мегавата енергия, или колкото 2500 домакинства. По-голяма част от енергията ще се добива от геотермални източници на мястото, където ще бъде пуснат лазерът.

Коментари по темата: „Лазер ще обезопасява за секунди ядрени отпадъци”

добавете коментар...

  1. RICHTER

    Илия Вълков (Yull Brown), е създал смес от водород и кислород с удивителни свойства, в Отава има генератор, който произвежда неговия газ. Демонстрациите на Брауновия газ направо зашеметяват; Искра запалва пламък от малка горелка на Браун, слагат отпред късче америций 241 който излъчва 16 00 кюри радиация в минута, след 2-минутно излагане на пламъка става почти безвреден, колкото е фоновата радиация. Горeлката на проф. Вълков e eдин КОНВEРТОР­ГEНEРАТОР НА СВОБОДНА EНEРГИЯ. Eдна съвсeм проста аритмeтична смeтка вeднага щe покажe, чe 200­тата вата eлeктричeска eнeргия консумирана от Брауновия гeнeратор от контакта в стeната e многократно по­малка от топлинната eнeргия, отдeляна от върха на пламъка на горeлката – 6000 градуса по Цeлзий ­ най-­високата тeмпeратура, която можe да сe наблюдава от Зeмята, освeн атомнитe и тeрмоядрeнитe eксплозии.

  2. ЦЕцо!!!

    Румънците с Лазар, Ние бълхарите пак не!!!

Коментар