Мобилният достъп взима превес през 2016 г.

Проучванията на анализаторски компании потвърждават тезата, че се намираме на прага на нова епоха, наричана от някои пост-компютърна. Това е епоха от развитието на технологиите, при която устройства като таблети и смартфони изместват персоналния компютър.

Все повече потребители използват мобилни устройства като основно средство за достъп до интернет. IDC прогнозира, че потребителите на РС в САЩ ще намалеят от 240 милиона през 2012 г. до 225 милиона през 2016-та. В същото време аудиторията на мобилния интернет ще нарасне от 174 милиона до 265 милиона.

Масовият преход от компютри към мобилни устройства в Западна Европа и Япония се наблюдава с две години закъснение спрямо САЩ. Тенденцията се дължи на факта, че компютърът никога не е бил истински потребителски продукт, коментира IDC. Много хора използват РС-то по простата причина, че нямат друг избор.

Нарастващият асортимент от дружелюбни към потребителя смартфони и таблети променят ситуацията. През третото тримесечие на 2012 г. продажбите на мобилни телефони в света нараснаха с 2,4%, възлизайки на 444 млн. броя срещу 434 млн. година по-рано.

Нараства и световният пазар на мобилна реклама – от 6 млрд. долара през 2011 г. ще достигне 28,8 млрд. през 2016-та. Пазарът на мрежови услуги за мобилните потребители го очаква шесткратен ръст до 223 млрд. долара. Делът на потребителите, влизащи в социални мрежи през РС, ще падне до 52%, докато сега е 66%.

Коментари по темата: „Мобилният достъп взима превес през 2016 г.”

добавете коментар...

  1. User

    Тук по скоро става дума за това, че повече ще се купуват таблети вместо компютри. така или иначе сега броя на компютрите е в пъти по-голям отколкото 2001 да речем. Но през 2016 броя таблети, смарт телефони ще е може би по-голям от броя на компютри, които се ползват активно.

  2. sda

    ами да изчакаме до 2016 и ще видим…

    PC-то си е PC, който ги има за заместител тефон/таблет(голем телефункел с възможности на PC от преди 10 години) си е лично негово извращение….

    pc-то не е би потребителски продукт… IDC могат да си хванат палците…

  3. сда

    *15 години

Коментар