Foxconn расте от поръчките на Apple

Foxconn, най-големият контрактен производител в света, отчете 24% ръст на чистата печалба за деветте месеца на годината. Компанията е основен партньор на Apple в производството на мобилни устройства.

Приходите на Foxconn за периода януари-септември възлизат на 57,79 млрд. тайвански долара (около 1,97 млрд. щатски долара), спрямо 46,56 млрд. тайвански долара година по-рано. Печалбата на компанията е нараснала с 21% до 2,23 трилиона тайвански долара, а оперативният марж се е увеличил от 3,7% до 4,6% на годишна база.

Освен Apple клиенти на Foxconn са Hewlett-Packard, Nintendo, Sony и други големи играчи в хай-тек индустрията. Компанията не съобщава какъв е делът на поръчките от Apple в бизнеса й, но според анализатори, той е около 40%. Високото търсене на iPhone 5 ще осигури ръст на Foxconn и през четвъртото тримесечие.

Впечатляващите резултати на Foxconn на фона на повишените разходи за заплати на работниците показват, че компанията засилва пазарните си позиции, коментира Жасмин Лу от Morgan Stanley.

Тайванският гигант произвежда 85-90% от всички айфони и всички 9,7-инчови айпади, твърди анализатор от Barclay”s. Очаква се компанията да произвежда от 40% до 60% от новите таблети iPad mini. Другият голям производител на мини таблета е Pegatron, който обаче изпитва производствени проблеми и е възможно Foxconn да поеме още поръчки от Apple.

Коментар