Над 50% от атаките използват дупки в Java

Над половината експлойти използват уязвимости в Java, сочи доклад на Лаборатория Касперски за основните типове заплахи през третото тримесечие. Обновленията на Java се инсталират с питане на потребителя, а не автоматично, което увеличава живота на експлойтите, отбелязва компанията за сигурност.

Друг фактор за популярността на подобни заплахи е, че те могат да се прилагат лесно за всяка версия на Windows. В някои доработки, като например Flashfake, експлойтът е кросплатформен. Това обяснява големия интерес на кибер престъпниците към уязвимостите в Java.

На второ място са атаките през Adobe Reader, които са една четвърт от всички. Постепенно обаче популярността на подобни експлойти намалява, тъй като те са лесно откриваеми и поради автоматичното обновяване в последните версии на приложението.

Около 3% от атаките използват уязвимости в Windows Help and Support Center, както и различни дупки в браузъра Internet Explorer.

Уязвимостите във Flash също са обект на интерес от страна на атакуващите. През третото тримесечие две уязвимости в Adobe Flash попадат в десeтката на най-често срещаните.

На пето място се нареждат експлойтите за устройства под управление на Android. Основната им цел е да направят незабелязано "джейлбрейк" и така да осигурят на зловредни програми достъп до паметта и функциите на смартфона или таблета.

Коментар