Ще си партнираме с Мароко в областта на ИТ

България подписа проект за споразумение в областта на ИТ и съобщенията с Кралство Мароко. Документът бе парафиран вчера от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и неговия колега от кралството Абделкадер Амара.

Мароко проявява интерес към българския опит в реализацията на проектите за е-управлението и електронната идентификация, съобщи МТИТС.


Ивайло Московски (вдясно) и Абделкадер Амара парафират проекта за споразумение в областта на ИТ и съобщенията (снимка: МТИТС)

”За да реализираме проектите в ИТ сектора, в момента променяме над 300 нормативни акта”, съобщи министър Московски. По думите му, всичко, което се случва в сектора е възможно, защото е налице ангажираността на правителството на най-високо ниво.

„Към момента страната ни е на първо място в Европа по достъп до бърз интернет в големите градове”, допълни Ивайло Московски.

Кралство Мароко активно работи по проекти за е-идентификация и ще разчита на нашия опит в тази област. Абделкадер Амара е впечатлен от постигнатия напредък на България.

Проектът на споразумението регламентира отношенията между двете страни в областта на ИТ и съобщенията. Целта е развитие на отношенията в сфери като електронно управление, информационна и мрежова сигурност, политики за развитие на информационното общество, съвместни научни проекти, управление на радиочестотния спектър и др., уточнява МТИТС.

Коментар