Майкрософт откри Ден на българските иновации в Брюксел

  
 

Перспективите и предизвикателствата пред сектора на информационните и комуникационни технологии бяха представени на Ден на българските иновации в Брюксел. Форумът се организира по идея на Майкрософт и се проведе в центъра EBC, създаден от компанията, за да се популяризират най-новите информационни технологии и да се покаже добавената стойност, която те носят на бизнеса.  

С тази проява Майкрософт слага началото на поредица от национални дни, посветени на централно- и източноевропейски държави. Както заяви Йесе Верстрат, комуникационен мениджър в компанията, България е била предпочетена като първа в поредицата национални дни, заради потенциала й в областта на високите технологии и заради вече широката активност на Майкрософт в нея.
В Деня на българските иновации взеха участие министър-председателят г-н Сергей Станишев, министърът на външните работи г-н Ивайло Калфин и министърът на финансите г-н Пламен Орешарски.
„За да бъдем успешни, трябва да развиваме информационните и комуникационните технологии, електронното правителство и да задълбочим сътрудничеството си с международните компании. Това ще бъде основен приоритет за българското правителство, защото именно с развитие на информационното общество и икономиката, базирана на знанието, страната ни ще допринесе за изпълнение на целите на Лисабонската стратегия. България има силни традиции в иновациите, които датират отпреди 1989 г., традицията все още е жива, но ние осъзнаваме, че не можем да се основаваме единствено на нея”, заяви министър-председателят г-н Сергей Станишев.
Това събитие е резултат от съвместна инициатива между Майкрософт и правителството на България. Нашата цел е да съберем хората, които вземат решения в областта на информационните и комуникационни технологии и да инициираме дискусия за иновациите. Защо точно иновациите? Защото иновациите са основен фактор за постигане на икономическо развитие, конкурентност и устойчиво развитие”, каза г-н Вахе Торосян, вицепрезидент на Майкрософт за Европа, Близък изток и Африка и регионален вицепрезидент за Централна и Източна Европа.
„Майкрософт има дългосрочен ангажимент към развитието на иновациите, като ние инвестираме не само в развитие на индивидуалния талант, но и събираме най-креативните хора на Европа, за да им дадем възможност да работят заедно и да развиват нови технологии. Ако говорим за нашите развойни лаборатории и 15 иновационни центъра, открити в региона през последните 10 години, то компанията ни е инвестирала повече от $0.5 милиарда на година,” допълни той.
Председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения г-н Пламен Вачков представи състоянието и бъдещето на сектора на информационните и комуникационни технологии в контекста на членството ни в Европейския съюз.
Пред участниците във форума говориха още председателят на БАИТ г-н Златко Златков, изпълнителният директор на Американската търговска камара в България г-н Валентин Георгиев и г-н Ян Мюлфайт, вицепрезидент на компанията за държавни и корпоративни стратегии за Европа, Близкия изток и Африка.
На деня на българските иновации в Брюксел присъстваха представители на Eвропейската комисия, които отговарят за информационните технологии, съобщенията и иновациите, български евродепутати и мениджъри на големи компании от сектора.

Коментар