Apple обмисля замяна на Intel с ARM

Apple може да се откаже от процесорите на Intel в своите компютри за сметка на чипове с ARM архитектура, съобщи Блумбърг, позовавайки се на анонимни източници, запознати с делата на компанията от Купертино.

Твърди се, че Apple категорично е решила да премине от процесори с архитектура x86 към такива с ARM, произведени от самата нея. На инженерния екип на компанията е поставена задача за създаване на високопроизводителни и енергийноефективни чипове с микроархитектура ARM.

Преходът няма да настъпи в близките няколко години, но решението е неизбежно, твърди източникът. По-рано изпълнителният директор на Apple Тим Кук намекна за по-нататъшно сближаване на операционните системи OS X и iOS и не изключи възможността компанията да възприеме ARM процесорите в бъдеще.

Слухове, че Apple ще премине към ARM текат отдавна. Любопитен факт е също така, че отскоро компанията набира специалисти за разработка на чипове Samsung Exynos.

В момента Apple използва ARM-базирани чипове в своите мобилни устройства iPhone и iPad. Техни модификации вероятно ще се вграждат в бъдещите Mac компютри, според публикацията на Блумбърг.

Коментари по темата: „Apple обмисля замяна на Intel с ARM”

добавете коментар...

  1. :)

    Дори и да пуснат лаптопи с ARM процесори, никак няма да са първите на пазара. Вече има не малко модели.

    Та, не знам за какво закопаване става дума, компанията върви със стабилни темпове напред 🙂

  2. Димитър Илиев

    Тия Apple все повече се закопават сами…

Коментар