Кината ще излъчват филми директно от сателити

Водещи филмови компании се обединиха около идеята да предават цифрови филми директно в киносалоните. Зад инициативата стоят американските гиганти Universal Studios, Warner Bros. Entertainment и Digital Cinema Implementation Partners.

В Холивуд планират да използват за целта спътникови или наземни широколентови канали за връзка, писа pcnews.ru. Ако идеята се реализира, в кината вече няма да се доставят копия на филмите на физически носители. Освен това, собствениците на кината ще могат практически мигновено да организират допълнителни киносеанси с любимите на зрителите филми.

Засега не е известно дали филмите ще се транслират и възпроизвеждат в кината в реално време или първо ще бъдат сваляни целите. За предпочитане е вторият способ, тъй като в реално време е възможно прекъсване на възпроизвеждането и поява в най-интересния момент от филма на надпис на екрана от рода на «Buffering… 15%»…

Практическата реализация на идеята явно е все още далече във времето. Засега не са обявени никакви конкретни дати да старт на проекта.

Коментар