Apple плаща само 2% данък върху печалбата от чужбина

Apple, най-скъпата публична компания в света, плаща само два процента корпоративен данък извън САЩ, става ясно от документ 10-К, подаден в Комисията по борси и ценни книжа (SEC). За сравнение, нивото на корпоративния данък във Великобритания е 24%, в Германия достига 29,48%, а в Китай е 25%.

Компанията, която зададе насоки за развитие на ИТ индустрията с продукти като iPhone и iPad, е платила само $713 милиона данъци за последната година върху печалбите си в чужбина, които възлизат на $36,8 милиарда (преди данъци), което е 1,9%.

Apple не е сама в напълно законните схеми за избягване на данъци. Google, Starbucks и Facebook също плащат ниски данъци върху печалбите от чужбина.

За една година акциите на Apple поскъпнаха с 40,81%, но в последните 30 дни цената им падна с 12,44%. Въпреки това много анализатори очакват акциите на компанията отново да тръгнат нагоре, достигайки $1111 за брой в следващите 12 месеца.

В момента компанията е в процес на преструктуриране. Главният изпълнителен директор Тим Кук се освобождава от някои висши ръководители, назначени в края на ерата Стив Джобс, за да изгради свой отбор. Сред напусналите е й старши вицепрезидентът за IOS Скот Форстол.

Коментари по темата: „Apple плаща само 2% данък върху печалбата от чужбина”

добавете коментар...

  1. :)

    sda, убеден съм. А, един мармот ще им я завие в станиол.

  2. sda

    microsoft купува apple
    xx.xx.2020 или по-рано

Коментар