Кой печели и кой губи от дигиталната революция

Висококвалифицираните работници и технически грамотните бизнес „суперзвезди” ще преуспяват в дигиталната икономика, докато тези, на които липсват високотехнологични умения, рискуват да изостанат още повече.

Това е теорията на Ерик Бринджолфсън, директор на Технологичния център за цифров бизнес към MIT (Масачузетския технологичен институт) и автор на книгата “Race Against The Machine”, която предвижда последиците от въпросната тенденция.Средният работник днес е по-зле, отколкото преди 10 години – което се вижда от липсата на растеж на дохода, въпреки увеличението на производителността в бизнеса и личното богатство, казва Бринджолфсън във видео интервю за InformationWeek.

Макар, че брутният вътрешен продукт и средните доходи нараснаха, не всички работници се възползваха от това. Бринджолфсън определя ситуацията като “Големият парадокс на нашето поколение.” “Цифровите технологии имат потенциал за големи ползи, но няма икономически закон, според който ползите ще се поделят поравно.  Има победители и губещи”, казва той.

Бринджолфсън очаква тенденциите, които стоят зад тази цифрова революция, да продължат. По неговите думи, следващите 10 години ще бъдат още по-разрушителни.

Същите сили, които застрашават прехраната на нискоквалифицираните работници, са добра предпоставка за предприемачество. В дългосрочен план, образователната система трябва да се промени по начини, които дават на студентите нови умения за участие в глобалната икономика, заключава Бринджолфсън.

Коментар