Учени обещават 2000 пъти по-бърз интернет

Учени от Бангорския университет разработиха нова технология, която може да увеличи скоростта на интернет по оптично влакно до две хиляди пъти спрямо средните широколентови връзки.

Новата система може да осигури скорост 20 Gbps, в сравнение със сегашните максимум 40 Mbps по оптиката на Бритиш Телеком, съобщи IT Pro. Средната скорост на широколентовия интернет в Обединеното кралство е само 9Mbps, според Ofcom.

Проектът, наречен „океан”, търси начини за увеличаване на капацитета на оптичните връзки. Проф. Джянминг Танг вярва, че е възможен голям скок в широколентовия интернет, като се приложи технологията OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) в оптичните връзки.

Оптичната OFDM (OOFDM) има уникални предимства, вкл. най-висока скорост на предаване и най-висока ценова ефективност, в сравнение с всички съществуващи технологии. Освен това системата се отличава с гъвкавост и отлична устойчивост на производителността, казва проф. Танг.

В момента OOFDM се използва в медни ADSL мрежи за увеличаване на капацитета, а също така в цифровата телевизия и 4G мобилни широколентови мрежи.

OOFDM може да се използва в съществуващите оптични мрежи, без подмяна на хардуера. Тригодишният проект цели създаване на комерсиални интелигентни модули OOFDM и мрежови прототипи, като се използват евтини компоненти. Технологията също така ще консумира по-малко енергия отколкото сегашните решения.

В сравнение с днешните комерсиално достъпни широколентови връзки, новата технология ще даде на крайните потребители до 2000 пъти по-високи скорости на даунлоуд и ъплоуд с гарантирано качество на услугата и на цена, която абонатите плащат в момента за 20 Mbps услуги, обещава проф. Танг.

“Очевидно е, че това ще доведе до революция в комуникационните технологии”, допълва той.

Бангорският университет си партнира в проекта с различни организации и компании, вкл. Fujitsu Semiconductors (Европа), Finisar (Израел), института “Хайнрих Херц” и VPIsystems (Германия).

Изследователите са подали за патентоване редица технологии и се надяват да направят пробив в скоростта на достъпа до 40Gbps. Проектът се финансира с 3 милиона евро от Европейския съюз.

Коментари по темата: „Учени обещават 2000 пъти по-бърз интернет”

добавете коментар...

  1. Лз5зИ

    Бахти оптиката
    "40 Mbps по оптиката на Бритиш Телеком"

    То лана е 100/1000 мегабита/с.

Коментар