Microsoft обеща преводач ала Стар Трек

Microsoft показа нов софтуер, който превежда реч от един език на друг в реално време, като копира гласа на говорещия. Във видео клип ръководителят на Microsoft Research Рик Рашид говори на английски език, а след няколко секунди софтуерът започва да „говори” с неговия глас на езика мандарин.

Рашид обещава системи, които могат напълно да съборят езиковите бариери през следващите няколко години. В основата на софтуера е технология, наречена DNN (Deep Neural Net). Тя вече е предлагана като търговска услуга inCus.

Системата записва думите на английски език, преобразува ги в мандарин и след това ги координира със записан набор от думи на този език. Microsoft е готова да придвижи системата с една стъпка напред.

Рашид твърди, че неговият екип е успял да намали грешките с 30% в сравнение с предишните методи. Това означава, че вместо една грешка на четири или пет думи, процентът е сведен до една грешка на седем или осем думи.

Макар все още софтуерът да не е перфектен, това е най-драматичната промяна в точността, откакто е въведено моделирането на Марков през 1979 г. С добавяне на повече данни за обучението, Microsoft очаква да постигне по-добри резултати.

Няма да ни се наложи да чакаме 22 век, за да имаме работещ еквивалент на универсалния преводач на Стар Трек, коментира Рашид. Когато бъдат премахнати бариерите за разбиране на езика, ще отпаднат и бариерите за разбиране помежду ни, допълва той.

Коментари по темата: „Microsoft обеща преводач ала Стар Трек”

добавете коментар...

  1. юзерче

    Пък в линукс да направят bash-a на мандарин.

  2. User

    Като забие какво да правим тогава?

Коментар