Chrome 23 поддържа стандарта WebRTC

В последната версия 23 на браузъра Chrome е добавена поддръжка на WebRTC. Това е нов стандарт на Google за предаване на аудио и видео данни в реално време.

WebRTC стъпва на разработка на компанията GIPS, купена от Google през 2010 г. С поддръжката на стандарта отпада необходимостта от инсталиране на допълнителни плъгини като Flash, Java, NPAPI и ActiveX.

Потребителите на Internet Explorer също могат да използват WebRTC чрез плъгина Chrome Frame. По-късно за продуктите на Microsoft ще бъде осигурена и поддръжка на конкурeнтния стандарт CU-RTC-Web.

На основата на WebRTC разработчиците могат да създават много по-лесно приложения за уеб конференции и уебинари. WebRTC обезпечава пренасянето на потребителските приложения в браузъра. Това е универсална платформа, към която в бъдеще ще се присъединят всички разработчици на браузъри.

Коментари по темата: „Chrome 23 поддържа стандарта WebRTC”

добавете коментар...

  1. до #3

    Българска – друг път! Има 4 варианта да се напише на родния ни език. В противен случай изглеждаме като циганите, които като си говорят, вмъкват и нещо на български, понеже нямат такава дума на цигански. Нали не искаме да изглеждаме така? Или понеже е на english, е някакси по-въпреки, а?

  2. до #2

    Ъ-ъ-ъ, какво й е на думата имплементирам само не разбрах. Думата е българска дори да е чуждица. Използва се предимно от програмисти. И бих те помолил да се въздържаш от обидни думи. Едва ли от една дума може да определиш какъв е даден човек.

  3. към ":)"

    Каква е тази дума "имплементира" бе, отворко. Като вземете да ми се правите на едни знаещи и англоговорящи. Ама ако се наложи на български да напишете нещо – тотална неграмотщина.
    – имплементира:
    1) изпълнение, осъществяване, превръщане в живо дело
    2) внедряване
    Четири избора имаш да го напишеш така, че всеки да те разбере. Ако смяташ, че нашите думи не носят точния смисъл на това, което искаш да кажеш, да не се лъжеш, че като напишеш "имплементира" става по-ясно. Точно обратното, тъпак!

  4. :)

    WebRTC е стандарт на W3C (World Wide Web Consortium) и IETF (Internet Engineering Task Force).

    Google имат open–source платформа (купена с GIPS), която имплементира WebRTC, и също се казва WebRTC. Естествено, създадената от GIPS платформа е в някаква степен база за стандарта. Но, стандарт, по определение е документ, с който цяла индустрия се съгласява, че ще работи. Т.е. Google (или в случая GIPS) създават технология, която може да бъде приета за стандарт, или на базата на нея да бъде създаден стандарт. Но, една компания стандарт не прави …

Коментар