Финансирането на „Еразъм” е под въпрос

Местата за студенти в рамките на програмата „Еразъм”, както и отпусканите средства могат да бъдат драстично намалени вследствие на споровете относно бюджетите на ЕС за 2012 и 2013 г., алармира Европейската комисия.Тази година програмата вече изпитва недостиг на средства в размер на 90 млн. евро и съществуват опасения, че положението ще се влоши през 2013 г.

През последните 25 години „Еразъм” даде възможност на почти три милиона млади европейци да учат в чужбина. В последно време програмата също така оказва подкрепа при намирането на работно място в друга държава.

Програмата обаче е изправена пред заплаха във възможно най-неблагоприятния момент за младите хора в Европа. Безработицата сред младежите на възраст от 15 до 24 години се е увеличила с 50% от началото на кризата и днес всеки пети младеж — а това са повече от пет милиона млади европейци — няма работа.

Известни личности от Европа призоваваха европейските лидери да подкрепят „Еразъм”. Отвореното писмо e подписано от представители на всички държави-членки на ЕС, сред които испанският филмов режисьор Педро Алмодовар, президентът на футболен клуб „Барселона” Сандро Росел, носителят на Нобелова награда проф. Кристофър Писаридес, както и няколко олимпийски шампиони.

В писмото се предупреждава, че ако бюджетите на ЕС за 2012 и 2013 г. не са достатъчни, за да се изпълнят вече поетите ангажименти към студенти въз основа на предварителни договорености, „хиляди младежи рискуват да пропуснат възможността да придобият опит, който може да промени изцяло живота им”.

Инвестициите в сферата на образованието и обучението да заемат централно място в отговора на Европа по отношение на кризата, призовава писмото. В него също така се изтъкват плановете на Комисията за увеличаване на възможностите за младите хора да подобрят своите умения и пригодността си за заетост в рамките на новата програма „Еразъм за всички”, която трябва да започне през 2014 г. и ще струва по-малко от 2% от общия бюджет на ЕС.

Коментари по темата: „Финансирането на „Еразъм” е под въпрос”

добавете коментар...

  1. uHT

    Така или иначе тенденцията вече трябва да е насочена към MOOC, а не към физическото присъствие в даден университет (напр. Coursera). Е, не всеки предмет може да се изучава пълноценно така, но…

Коментар