Samsung вдига цените за Apple

Условията за партньорство със Samsung стават все по-неизгодни за Apple. Корейското издание Chosun Ilbo съобщи, че Samsung е повишил с 20% цените на процесорите, които произвежда за Apple.

       
         

Двете компании са основни конкуренти на мобилния пазар и водят нестихващи патентни войни. Същевременно обаче Samsung е един от най-големите доставчици на компоненти за Apple.

Въпреки съдебните удари, партньорството между двата гиганта продължава. За Apple обаче то ще става все по-малко изгодно – сега компанията от Купертино ще трябва да плаща с 20% по-скъпо за чиповете, произвеждани от Samsung за iPhone и iPad.

Тим Кук, CEO-то на Apple, няма как да е доволен от подобно развитие на отношенията. Наскоро двете компании са обсъждали ценовата политика на Samsung, твърди корейският източник. Но поради липса на алтернатива, Apple е била принудена да се съгласи с новите условия.

През 2011 година Samsung е произвел 130 милиона процесора за Apple, а за настоящата година поръчките възлизат на 200 млн. броя. Договорът между двете компании е със срок до 2014 г., включително.

Не е ясно защо Samsung е вдигнал цените на процесорите. Възможно е поскъпването да се дължи на инвестициите от 4 млрд. долара, които компанията влага в завода в Остин, Тексас.

Коментар