Половината корпоративна информация е навън

Почти половината (46%) от корпоративната информация се съхранява извън центровете за данни на самите компании. 23% от данните се намират в облака, сочи глобално проучване на Symantec, озаглавено „The State of Information Report 2012 Report”.

Мобилните устройства и облакът дават на потребителите достъп до информация от всяко място и това е причината все повече корпоративни данни да напускат традиционните ИТ граници, коментира Symantec на клауд форум в Барселона.

Проучването установява, че 12% от бизнес данните се съхраняват в частни или хибридни облаци, а 11% – в публични облаци. Ценовите предимства на облака подтикват все повече компании да използват тази среда за съхранение на бизнес информация.

24% от данните се пазят на мобилни устройства, вкл. лаптопи (10%), смартфони (7%) и таблети (7%). Малките и средни предприятия (SME) изпреварват големите бизнеси в съхраняването на информация извън традиционните защитни стени на центровете за данни в съотношение 53% на 46%.

Наблюдаваната тенденция поставя въпроса как най-добре да се защити тази информация. Макар че клаудът и мобилността дават ефективност и мащабируемост на бизнеса, над една четвърт от потребителите изпитват проблеми със сигурността, като най-често това е свързано с изтичане на данни от изгубени или откраднати мобилни устройства.

Друг сериозен проблем е, че голяма част от бизнес информацията е неорганизирана и трудна за откриване. Дори и в обхвата на защитната стена на центъра за данни утилизацията на сторидж пространството е само 31%.

Symantec съветва ИТ професионалистите да прилагат дедупликация и стратегии за архивиране като мярка срещу бързото нарастване на обема на данните и нуждите от разширяване на центровете за данни.

Коментар