AMD допуска и вариант за продажба

AMD допуска вариант да се продаде, като за целта вече е потърсила консултантска помощ. Финансовият  конгломерат JPMorgan Chase & Co ще разглежда различни варианти за действие на AMD, вкл. продажба, предаде Ройтерс.

AMD преживява сложен период в условията на пазарни промени, свързани с отслабване ролята на РС-та и ръст в популярността на мобилните устройства. Продажбата на компанията не е приоритетен вариант, възможно е AMD да се раздели само с част от патентното си портфолио.

Ръководството на AMD отрича пред Ройтерс, че планира продажба. „В момента AMD не търси активно възможности за продажба на компанията и нейни активи”, посочват от централата в Сънивейл, Калифорния. Представители на JPMorgan са отказали коментар по случая.

Според анализатори, AMD може да бъде купена от производител, който иска да реализира стратегия за вертикална интеграция, като използва в своите устройства собствени процесори. Счита се, че най-ценните активи на AMD са нейните висококвалифицирани инженери и патенти.

В отчета за третото тримесечие AMD обяви план за съкращаване на персонала с 15%. Не е изключено обаче инвеститорите да решат, че е по-рационално да окажат финансова подкрепа на AMD вместо компанията да бъде продадена. Целта би била AMD да придобие технологии, които ще й позволят да се укрепи на новите пазари, за което свидетелстват и изявления от самата компания.

Коментар