Спасяват Kodak с 800 млн. долара

Няколко големи кредитора решиха да помогнат на Kodak да излезе от процедурата на фалит, обявена по-рано тази година. Centerbridge Capital Partners, GSO Capital Partners, UBS AG и JPMorgan Chase & Co. ще дадат на компанията близо 800 милиона долара, с които пионерът във фототехниката ще завърши продажбата на две от своите подразделения и ще погаси задължения във Великобритания.

Споразумението, обявено на сайта на Kodak, се нуждае от одобрение в съда и е обвързано с редица условия, които компанията трябва да изпълни. Едно от тях е Kodak да продаде патенти за не по-малко от 500 млн. долара. Компанията вярва, че тази сума е напълно постижима.

Kodak обяви фалит през януари т.г. Първия си кредит за изпълнение на плана за реструктуриране в размер на 650 милиона долара компанията получи от Citigroup. По-късно Kodak прекрати производството на фото- и видеокамери и излезе напълно от сегмента на потребителската фотография, предприе мащабни съкращения, продажби на части на бизнеса си и сложи на масата портфолио от 1100 патента.

Сред финансовите компании, готови да кредитират Kodak, е възникнала дори конкуренция, съобщи Блумбърг. Ръководството на компанията също потвърждава за наличието на голям интерес от страна на потенциални кредитори.

Предполага се, че с обещаните 793 милиона долара от няколко финансови компании Kodak ще може да излезе от процедурата на фалит през първата половина на 2013 година. Срокът, даден на компанията от съда, е 30 септември 2013 г. При липса на заем, Kodak щеше да остане без налични средства в началото на следващата година.

Коментар