IBM интегрира „социални” функции в Notes and Domino

Ново поколение на платформата за съвместна работа IBM Notes and Domino интегрира "социални" възможности в контекста на бизнес процесите. Версия IBM Notes and Domino 9.0 Social Edition е резултат от стремежа  на компанията да интегрира цялото „Social Collaboration” портфолио.

IBM Project Vulcan, който беше анонсиран преди повече от 3 години, е вече напълно реализиран в 9-тата версия на платформата, стъпвайки на IBM Social Business Toolkit, пълна интеграция с IBM Connections и множество други продукти от портфолиото на IBM, съобщи партньорът на компанията у нас – IBS България.

През последните години служителите получават и обработват все по-голям обем информация, имейл съобщения, задачи и приложения и в резултат на това прекарват голяма част от деня си в работа с имейла. Реално потребителите не разполагат с адекватни инструменти и средства, с които да споделят файлове, чатове, документи, задачи по проекти, нотификации и други носители на информация. А ако разполагат с такива, то те са разпръснати, непълни и най-вече несъвместими, отчита IBM.

Какво да очакваме от IBM Notes and Domino 9.0 Social Edition?

• Изцяло нова визия на познатия Lotus Notes клиент – обновен интерфейс, опростена навигация, лесно откриване на информация

• Вграден "Activity stream" – възможност за интеграция с различно по вид съдържание

• "Embedded Experience" – осигурен достъп до бизнес приложения с възможност за предприемане на действие според ситуацията (коментаране, сваляне на файл, редактиране на текст или приложение, стартиране на чат, изпращане на имейл и пр.)

• По-бърза и по-лесна разработка на приложения

• Поддръжка на SAML, OAuth идентификация

• Изцяло променена визия на iNotes – уеб клиентът ще е с аналогичен вид на Notes клиента

• IBM Notes браузър плъгин

• Още подобрения в Lotus Traveler с поддръжка на BES 10 и Windows 8

Платформата IBM Notes and Domino 9.0 Social Edition отговаря именно на тези предизвикателства, като дава решения за по-ефективна и по-продуктивна работа. Разработката на новата версия е в много напреднала фаза и след месец – на 14 декември 2012 г. се очаква публичната бета версия.

Коментар