Thunderbolt трудно си прокарва път

Thunderbolt, технологията на Intel, лансирана като алтернатива на USB, не намира желания прием на РС пазара. В момента интерфейсът е наличен само в 10% от ноутбуците и дънните платки, като причината за това е високата цена на компонентите, съобщи Digitimes.com.

Очакваният спад на РС пазара през 2013 г. ще затрудни още повече разпространението на Thunderbolt и съответно ще доведе до спад в търсенето на съответните компоненти.

В момента контролерът на Thunderbolt струва около 20 долара, докато чипът за USB 3.0 се продава за 50-80 цента. Тази огромна разлика в цените предопределя вграждането на Thunderbolt само в топ моделите дънни платки.

Повечето производители на РС и компоненти са настроени консервативно относно Thunderbolt, поради липсата на интерес от страна на потребителите и все още неизградените канали за доставка на компоненти за новия интерфейс.

Thunderbolt се използва основно в компютрите на Apple. Технологията едва ли има шанс да се наложи като стандарт в компютрите до 2014 г., когато се очаква цената й да падне до приемливо ниво.

Две компании в момента произвеждат контролери за Thunderbolt – това са ASMedia Technology (дъщерна фирма на Asus) и Marvell. Нито една от тях обаче не може да се похвали със значителни постъпления от чиповете за Thunderbolt.

Коментари по темата: „Thunderbolt трудно си прокарва път”

добавете коментар...

  1. Комбайнер

    $20 – браво Apple, браво Intel!

Коментар