Samsung работи по 8-ядрен мобилен процесор

Samsung разработва процесор Exynos с осем изчислителни ядра, предназначен за вграждане в смартфони и таблети от висок клас. Процесорът стъпва на архитектура ARM big.little, която позволява на един чип да се поместят няколко високопроизводителни ядра, съобщи EETimes.com.

Exynos включва четири ядра Cortex-A15s с тактова честота 1,8 GHz и четири енергийноефективни ядра Cortex-A7s с честота 1,2 GHz. Процесорът превключва автоматично ядрата, в зависимост от типа на задачата, за да не изразходва излишно енергия, когато това не е необходимо.

По подобен начин работи и процесорът Nvidia Tegra 3, който използва четири основни ядра и едно спомагателно.

Новият процесор на Samsung едва ли ще се появи в смартфона Galaxy S IV. По-вероятно е процесорът да дебютира в таблети от топ клас.

Очаква се Samsung да въведе Galaxy S IV на Световния мобилен конгрес в Барселона – MWC 2013, но дотогава компанията едва ли ще успее да пусне в серийно производство 8-ядрения Exynos.

Коментари по темата: „Samsung работи по 8-ядрен мобилен процесор”

добавете коментар...

  1. tedy58

    Това "ARM big.little …" списвача да не иска да каже big.endian little.endian? защото не знам да има нещо като голем, па малко :d
    "ARM big.little няма такова нещо има Big Endian и Little Endian демек BE и LE" Цитат от един Човек, който знае какво говори.

  2. :)

    Еми, като не могат технологично да изпреварят останалите, увеличават броя на ядрата. Квото могат, тва правят.

  3. User

    Както е тръгнало и АЕЦ-Козлодуй ще вкарат в мобилен процесор

Коментар