Мобилният трафик ще расте с 50% годишно

Обемът на интернет трафика, генериран от мобилни устройства, се е удвоил през третото тримесечие на 2012 г., в сравнение със същия период на миналата година. Увеличението спрямо второто тримесечие е 16%, сочи нов доклад на шведския телекомуникационен гигант Ericsson.

Бумът на мобилния трафик в последните години се обуславя от нарастващата популярност на видеоуслугите, твърди проучването. “Мобилните устройства навлизат все по-активно в ежедневието и стават част от нашите навици. С тяхна помощ хората все по-често влизат в интернет, гледат телевизионни програми и видео”, отбелязват авторите на доклада.

Ericsson прогнозира, че в близките 6 години обемът на предаваните от мобилни устройства данни ще расте с 50% годишно. Широкото използване на смартфони и таблети доведе до преориентация от гласови услуги към предаване на видео и аудио съдържание, което натоварва мобилните мрежи. Така например, на видеото през интернет се падат 25% от трафика, предавани чрез смартфони, и 40% от трафика на таблетите.

Смартфоните заемат почти 40% от продажбите на мобилни телефони, сочи проучването. Към края на 2012 г. броят на притежателите на смартфони ще възлезе на 1,1 млрд. души, спрямо 750 млн. година по-рано. Към 2018 г. броят им ще превиши 3,3 млрд. души, като потребителите в Западна Европа и Северна Америка ще преминат почти напълно към „умни” телефони, докато в Близкия Изток, Африка и Югоизточна Азия делът на смартфоните ще достигне около 30%.

6,6 милиарда души ще имат мобилна връзка към края на настоящата година. След 6 години броят им ще достигне 9,3 милиарда, като в това число не влизат т.нар. M2M връзки (машина-към-машина), пояснява Ericsson.

Най-активни потребители на мобилен интернет са китайците. През третото тримесечие на 2012 г. в страната са регистрирани 40 млн. нови абонати, което е 35% дял в световен мащаб. След Китай по този показател се нареждат Бразилия (9 млн.) и Индонезия (7 млн.).

През изминалото тримесечие към мрежи от четвърто поколение LTE са се включили 13 млн. потребители. Ericssin прогнозира, че към 2018 г. броят на LTE потребителите  ще достигне 1,6 млрд., спрямо 55 млн. през настоящата година. В близките пет години 4G ще покрие половината от населението на Земята.

Коментар