Китай е факторът за поскъпване на Apple

Анализатори прогнозират, че към края на следващата година акциите на Apple ще се търгуват за над 1000 долара едната. Но не нови телевизори и сензорни iMac ще оскъпят ценните книжа на калифорнийската компания. Факторът за растеж ще бъде Китай, твърди проучване на Morgan Stanley сред инвеститори.

       
         

Ако Apple се договори с най-големия в света мобилен оператор – China Mobile – за продажбата на iPhone в Китай, акциите й рязко ще поскъпнат. Според анализатора Кейти Хуберти, подобна сделка ще бъде сключена през втората половина на 2013 г.

Скоро след като сделката стане факт, акциите на Apple ще поскъпнат до 980 долара. Разбира се, Apple ще трябва да намали цените на своите мобилни устройства за пазара в Китай, посочва Хуберти. ИТ гигантът от Купертино може да разчита на 13% от 3G абонатните на China Mobile и през първата година от партньорството с китайския телеком ще продаде между 10 и 16 милиона смартфона, прогнозира RBC Capital.

Очаква се китайският пазар на смартфони скоро да задмине американския. През 2011 г. продажбите на Apple в Китай възлязоха на 13 млрд. долара, в сравнение с 3 млрд. долара година по-рано. Делът на iOS в страната е около 12%, при отчетлива доминация на евтините Android модели.

iPhone се продава в Китай от 2009 г., когато Apple сключи споразумение с China Unicom. Тази година компанията започна партньорство и с China Telecom. Двата оператора имат общо 380 млн. абоната, докато China Mobile обслужва 700 млн.

При посещението си в Китай през март т.г. шефът на Apple Тим Кук заяви, че компанията планира да увеличи инвестициите и ръста си в страната. Според анализатора Брайян Уайт от Topeka Capital Markets, в близките 15-20 години Apple ще отвори около 400-500 собствени магазина в Китай.

по темата: „Китай е факторът за поскъпване на Apple”

добавете коментар...

  1. Аз

    Патентовано от Аппле. Това трябва да е запазената марка на Аппле. И мото в бизнес живота.

Коментар