Полицията иззе 47 компютъра в Шумен

Полицията в Шумен, със съдействието на Би Ес Ей – Софтуерният алианс, извърши акция за ограничаване на софтуерното пиратство. 

       
         

Проверени са офисите на две фирми в града, собственост на едни и същи лица, които се занимават с инженерингова дейност, проектиране и производство на мащабни съоръжения и оборудване в областта на енергетиката. Установено е, че върху общо 47 компютърни системи са инсталирани множество нелицензирани копия на програми без документи за законното им ползване.

Компютрите са иззети и приобщени като доказателства по образуваните досъдебни производства за престъпления по чл. 172а от Наказателния кодекс, съобщи Би Ес Ей. По първоначални данни, стойността на открития софтуер е над 500 000 лв.
В началото на ноември бе извършена акция срещу пиратството в София, в магазин за продажба на асемблирани компютри с предварително инсталиран софтуер. Тогава полицията откри нелегален софтуер на няколко компютъра и външни устройства за съхранение. 

Коментари по темата: „Полицията иззе 47 компютъра в Шумен”

добавете коментар...

  1. mmmm

    pederajka firma

  2. bgreseach

    Това е във Павел и Синове Електрик ЕООД и НЕС – Нови Енергийни Системи ООД. Продуктите са на 47 компютъра и са промишлени цели. Щетите са за около 500 000 лева, т.е. особено големи размери.
    НПК предвижда затвор и глоба до 10 000 лева.

  3. до II

    А бе умник, посочи с кой свободен софтуер можеш да правиш "инженерингова дейност, проектиране и производство на мащабни съоръжения и оборудване в областта на енергетиката"
    Ходи да хейтваш в линук.бг

  4. ll

    Хора, научете се да ползвате само софтуер със свободен лиценз, който зачита вашето право да го копирате, променяте и разпространявате. Свободен невинаги е синоним на безплатен. Много от софтуерните решения са далеч по-ефективни и изпипани от "затворените" си събратя. Не давайте повод на престъпниата клика от BSA и други подобни да ви изнудват! Кажете НЕ на затворения код и рестриктивните лицензи, целящи да възпрепятстват потока на информацията!

Коментар