AMD продава „градчето” си в Остин

AMD възнамерява да продаде комплекса си от няколко сгради с обща инфраструктура в Остин, Тексас. С получените средства компанията ще финансира основната си дейност по разработка на процесори, предаде Ройтерс.

Кампусът има площ от 0,235 кв. км. Очаква се AMD да вземе за него около 150-200 млн. долара, а сделката да приключи през второто тримесечие на 2013 г. След продажбата AMD ще наеме „градчето”.

Не за първи път AMD процедира по този начин. В миналото компанията продаде и нае централата си в Сънивейл, Калифорния, както и офис сграда в Торонто, принадлежаща на погълнатата ATI.

Наскоро се появиха информации, че AMD е наела JPMorgan Chase & Co. да я консултира за евентуална продажба на компанията. Подобен ход е продиктуван от промяната на пазарната ситуация – традиционните РС, където AMD е вторият по големина доставчик на процесори, отстъпват територия на мобилните устройства.

Дългосрочните задължения на AMD се оценяват на 2 млрд. долара, а кешовите наличности на компанията намаляха през последното тримесечие с 279 млн. долара до $1,48 млрд. Компанията обяви, че ще съкрати 15% от персонала си.

Коментар