Лошо словесно и писмено общуване проваля ИТ проекти

На първо място в списъка на причините за провал на ИТ проекти стоят комуникациите. Именно слабите комуникации водят обикновено до неизпълнение на проекта, сочи анкета, проведена в интернет от асоциацията CompTIA (Computing Technology Industry Association).
Около 28% от запитаните 1000 души посочват слабите комуникации за основен "виновник" при провал на ИТ проект, според CompTIA, която предлага обучение по управление на проекти. Други 18% от запитаните казват, че водещата причина за провала е недостатъчно доброто планиране за използване на ресурсите. Нереалистичните графици също могат да бъдат причина за провал, според 13% от запитаните в проучването, което бе пуснато по-рано този месец.
Ясно е, че само техническите умения не са достатъчни, казват от CompTIA. Технологичният персонал трябва да притежава и солидни комуникационни умения, както словесни, така и писмени. Това е необходимо условие за завършване навреме на проектите, за които е използван целия или почти целия предназначен бюджет, и осигуряване на обещаните печалби на организацията.
Тезата, че слабите комуникации са основна причина за провала на повечето проекти, подкрепят и от Boundless Flight, фирма за разработване на приложения. Технологичните проекти много рядко се провалят поради технологични причини, посочват от компанията.
Сред другите причини за провал на проекти са лошите условия за проекта, за което сигнализират 9.8% от анкетираните. Липсата на финансова сигурност има вот 6.7%, а недефинираните критерии за успех -5.2%. Нереалистичен бюджет, недостатъчно или безрисково планиране и нежелание да се смени процеса са посочени като други причини.

Коментар