Вдигат рязко живота на флаш паметта

Флаш паметите навлязоха масово в компютрите и потребителската електроника. Но едно тяхно сериозно ограничение поддържа скептицизма относно перспективите им да изместят твърдите дискове – това е краткият им живот, измерван в момента с около 10 хиляди цикъла на презапис.

Инженери от тайванската компания Macronix обещават 10 хиляди пъти по-издръжливи флаш памети. Те предлагат технология, заимствана от паметите PCRAM (Phase Change RAM), която ще позволи 100 милиона цикъла на презапис, съобщи IEEE Spectrum.

За целта във флаш паметта ще се вгради малък нагревател, който предизвиква температурни пулсове от 800 градуса по Целзий в рамките на няколко милисекунди. Експертите твърдят, че по време на тестовете са достигнали 100 милиона презаписа, без да бъдат повредени флаш паметта и данните в нея.

Пределът обаче е много по-висок. Инженерите се надяват да достигнат 1 милиард цикъла на презапис – тестовете за преодоляване на тази граница ще отнемат няколко месеца.

За генериране на температурния пулс е необходимо съвсем незначително количество енергия, което прави технологията подходяща и за мобилни устройства, твърдят от Macronix. Предстоят обаче още много изпитания и на този етап е рано да се говори кога технологията ще намери комерсиално приложение.

Коментар