Kaspersky Internet Security 2013 печели одобрението на MRG Effitas

Букурещ, 4 декември 2012 г. – Kaspersky Internet Security 2013 е един от едва четирите антивирусни продукта, които впечатлиха анализаторите от лаборатория MRG Effitas, като в проведен неотдавна тест той блокира всички опити за кражба на финансови данни.

Бързи факти

• MRG Effitas, независима организация, специализираща се в изпитването на решения за ИТ сигурност с фокус върху защитата на финансовите данни, оцени 15 популярни антивирусни продукта, включително продуктите от категория Internet Security на „Лаборатория Касперски“.

• От продуктите се очакваше да предотвратят кражбата на данни от система за електронни разплащания.

• Kaspersky Internet Security 2013 се справи успешно с всички задачи и блокира всички опити за кражба на финансова информация.

• Усъвършенстваната защита на финансови данни, която „Лаборатория Касперски“ предоставя чрез новата си технология „Безопасно плащане“ гарантира впечатляващи резултати от изпитването.

Как се проведоха изпитванията

Цел на MRG Effitas бе да провери способността на популярните решения за сигурност да защитят финансовите данни от зловреден софтуер. За целите на изпитването, експертите създадоха три програми, които симулираха поведението на широкоразпространени заплахи от типа на Zeus и SpyEye. Използваната за тестове платформа бе 64-битовата версия на Windows 7 Ultimate с инсталиран пакет от услуги 1.

При всяко едно от трите изпитвания експертите на MRG Effitas симулираха опит за кражба на потребителски данни, въведени в уебсайт, поддържащ SSL, защитен протокол за прехвърляне на данни, който се използва от повечето банки и много популярни услуги в Интернет.

При първия сценарий експертите изтеглиха зловреден софтуер от специален уебсайт, като за целта ползваха Internet Explorer. След това те приложиха изтегления симулатор, отвориха системата за разплащания през браузъра и въведоха лични данни, като използваха хардуер или виртуална клавиатура. Последните бяха използвани, ако изпитваното решение за сигурност ги поддържаше. Симулаторите в рамките на втория и третия тестов сценарий бяха създадени от инженерите на MRG Effitas специално за целите на новото изследване. Целта на програмистите бе чрез тези симулатори лесно да „заобиколят“ стандартната антивирусна защита. Тези зловредни програми бяха качени в системата през USB устройство. Те събраха цялата открадната информация на твърдия диск на компютъра и я подготвиха за изпращане при поискване от кибер престъпниците.

За целите на тези изпитвания като положителен резултат се окачестви прехващането на финансови данни от решението за сигурност, дори ако зловредният обект вече е бил на твърдия диск в режим „Невидим“. Но ако решението за сигурност е предотвратило зареждането на симулатора в компютъра или ако е блокирало действието на симулатора, то това също бе окачествено от експертите като успех. Като провал на теста бяха отчетени онези решения за сигурност, които са се оказали неспособни да предотвратят кражбата или изрично да съобщят на потребителя за опасността.

Резултати от изпитването

Kaspersky Internet Security 2013 бе сред едва двете антивирусни решения, които блокираха всички опити за кражба на финансови данни. Повечето от останалите продукти преминаха само първото – и най-лесно – изпитване. Други две решения за сигурност установиха зловредни симулатори чрез използването само на традиционни антивирусни технологии, което не гарантира пълна защита във всички ситуации от реалния живот, в които могат да се озоват потребителите. Следва да се отбележи, че само четири продукта от общо 17 успешно преминаха отделен тест за решения, специално проектирани за защита на финансови данни. Отличният резултат на „Лаборатория Касперски“ бе главно благодарение на новата технология „Безопасно плащане“, разработена от експертите на „Лаборатория Касперски“ с цел предоставянето на цялостна защита на потребителите и техните финансови данни срещу модерни кибер заплахи.

Цитат

Никита Швецов, вице-президент, ръководител на лабораторията за антивирусни изследвания в „Лаборатория Касперски“:

„С всеки изминал ден все повече хора по света използват системи за електронни разплащания и инструменти, които предлагат отдалечен достъп до банковите им сметки. Тези хора искат да знаят, че са защитени от финансови кибер заплахи и те разчитат на антивирусния софтуер за това. Резултатите от независимото изпитване, проведено от MRF Effitas, недвусмислено показва, че нашето решение Kaspersky Internet Security 2013, което включва новата технология „Безопасно плащане“, отговаря на нуждите на потребителите и предоставя надеждна защита на финансовите данни“.

Коментар