Отборът ни по роботика на финал в Германия

Българският отбор по роботика за втора поредна година се класира за финалите на състезанието FIRST LEGO League в Германия. На 12-13 януари 2013 г. KASAPIN40 ще защитава четвъртото си място от миналата година.

Осемте българчета се срещнаха на полуфиналите в Словакия с над 140 деца от 18 европейски отбора и се представиха отлично, като се класираха на първо място за финалите в Германия. Там KASAPIN40 ще премери сили с 24 отбора, които са се класирали след регионално ниво и полуфинали в цял свят, и ще се бори за голямата победа – първо място сред всички отбори във FIRST LEGO League.

Отборът, съставен от Марин Шаламанов, Васил Василев, Христо Желев, Екатерина Латинова, Свилен Стефанов, Елица Бойчева, Пламен Стефанов и Марина Калинова, печели награда след награда под менторството на двамата доброволци от SAP Лабс България – Цветко Трендафилов и Петър Петров.

Състезанието включва 4 категории – представяне на научноизследователски проект, техническо интервю, игра с роботите и отборна игра. Освен първи в генералното класиране, българчетата грабнаха и 2 първи места в категориите техническо интервю и игра с роботи.

На полуфиналите в Словакия на 4 декември KASAPIN40 представиха и своя научноизследователски проект по темата на състезанието тази година – Проблеми на хората от третата възраст. Децата изследваха проблемите на възрастните хора, свързани със здравословното състояние и неговото следене.

В проекта си те предлагат изработване на гривна, която следи на всеки час показатели на организма – кръвно налягане, пулс и др. и, ако те са над зададените максимални/минимални стойности, гривната изпраща сигнал към медицински центрове, лекар или бърза помощ, за да може да се обърне незабавно внимание на възрастния човек.

На полуфиналите международните организатори отново поканиха и български представител към съдийския състав на полуфиналите в дисциплините „Техническо интервю” и „Представяне на проект”. Кирил Митов от Училище по роботика „Robopartans”, които са организатори на регионалния кръг на състезанието в България, взе активно участие в оценяването на отборите в Словакия.

На световно ниво тази година, както и миналата са се записали над 19 000 отбора от цял свят. Само от Централна и Източна Европа в тазгодишното издание се сформираха над 700 отбора – от България, Словакия, Германия, Австрия, Чехия, Унгария, Полша и Швейцария.

Състезанието в България се организира от Училище по роботика „Robopartans“. Основни спомоществователи на състезанието и децата в България за втора поредна година са SAP Лабс България и SAP AG, както и Булсатком, Телерик и Ciela.

Коментари по темата: „Отборът ни по роботика на финал в Германия”

добавете коментар...

  1. KASAPIN

    Успех на Каспаите 🙂 Горди сме с Вас :)))

  2. KASAPIN

    Успех на Касапите 🙂 Гордеем се с Вас :)))

  3. Хъмм

    Браво на младежите! Желая им успех на финала 🙂

Коментар