Деца помагат на деца в HD

София, 3 декември 2012 – Измина още една година за конкурса за детска рисунка ASTRA Talent на компанията SES (Paris и Luxembourg Euronext: SESG). Проектът обхвана Чехия, Словакия, Полша, Румъния и България, а тазгодишната тема на конкурса бе „Сателитно излъчване с висока резолюция (HD)”. Дванадесет творби бяха отличени от експертно жури и ще бъдат предложени на търг, а приходите ще бъдат дарени на фондация „Емил” в подкрепа на „Европейските игри за младежи и деца в неравностойно положение” през 2013 г.

От 3-ти до 13-ти декември на интернет портала Aukro.cz ще бъде отворен търг, постъпленията от който ще бъдат дарени в полза на „Европейските игри за младежи и деца в неравностойно положение” през 2013 г. в Бърно, Чехия. „Чрез Astra Talеnt ние не само развиваме креативността на нашите деца, но им даваме възможност да помогнат на свои връстници в неравностойно положение. Щастливи сме, че толкова много красиви рисунки участваха в конкурса и благодарим на техните автори за участието”, каза Барбара Узунова-Дримър, директор маркетинг за Централна и Източна Европа.      

В допълнение към картината и плакета, победителите в наддаването ще получат и малък подарък от членовете на фондация „Емил”, ТВ водещият актьор Ян Краус, олимпийскaтa атлеткa Щепанка Хилгертова и многократният параолимпийски шампион по велосипедизъм Иржи Йежек.

Дванадесетте рисунки-победители бяха отличени от експертно жури с представители от Словашката Национална галерия – драматургът и сценарист Ева Чарска и художникът Мартина Малтовичова-Кралова. Избраните рисунки, определени от журито, ще бъдат включени в календара на компания SES за 2013 г. Други 6 победители бяха избрани от широката общественост чрез гласуване на сайта на конкурса www.astratalent.eu.

„Европейските игри за младежи и деца в неравностойно положение” са форум за среща на младежи, чрез който те имат възможността да изпитат удоволствието от спорта и чувстово на победата. Благодарим на SES за подкрепата и се надяваме търгът да бъде толкова успешен, колкото беше и самият конкурс”,заяви Вецеслав Дохнал, директор на фондация „Емил”. 

Общо 844 училища се включиха в инициативата, а експертното жури се спря на картините на Йоана Опреску на 14 г., от гр. Плоещ, Румъния; Билги Салиева на 12 г., от Русе, България и Кристина Търновиан на 13 г., от гр. Ордая, Румъния.

Коментар