Търсенето на дънни платки продължава да намалява

Натискът върху пазара на настолни РС от страна на мобилните компютри и таблети се увеличава, което влияе негативно на сегмента на дънните платки. Търсенето на дъна продължава да намалява, съобщи digitimes.com, позовавайки се на тайвански производители.

Негативният ефект от тази тенденция се усеща силно и от лидера на пазара Asus. Очаква се през 2012 година продажбите на компанията да паднат с 4,3-5,2% до 22-22,2 млн. броя спрямо миналата година. Първоначално Asus очакваше да достави 25 млн. дънни платки през настоящата година, но реалните резултати ще се окажат с 11,2-12 % по-слаби от прогнозните.

Не се очаква подобряване на ситуацията и през 2013 г. Asus прогнозира продажби в размер на 21,5 млн. броя дънни платки. Макар и търсенето на дъна в Китай да е високо и дори да расте, това е недостатъчно, за да компенсира спада в останалите региони на света.

Налице са също опасения, че през 2014 г. Intel ще се откаже от пускането на процесори в изпълнение LGA (с възможност за изваждане на чипа), а през 2015 г. ще премине напълно към BGA, т.е. монтиране на процесора директно на дънната платка, без възможност за изваждане. Този факт също ще способства за намаляване на търсенето на дънни платки, смятат тайванските източници.

Коментар