Intel пусна първата 6-ватова сървърна SoC

Intel обяви първия 6-ватов процесор за сървъри. Моделът Atom S1200 представлява 64-битова система на един чип (SoC), с ниска мощност, предназначена за микросървъри с висока плътност, енергийноефективни системи за съхранение и мрежи.

Сървърите с висока плътност, базирани на процесори с ниска мощност, намаляват значително консумацията на енергия – един от най-големите разходи в центъра за данни. Atom S1200 е първата SoC с ниска мощност, която има необходимите функции за центъра за данни, вкл. надеждност и управляемост.

Чипът включва две физически ядра и поддържа общо четири нишки на обработка, благодарение на технологията Intel Hyper-Threading. Налични са също 64-битова поддръжка, контролер на паметта, поддържащ до 8GB DDR3 оперативна памет, технология Intel Virtualization, осем канала на PCI Express 2.0, ECC корекция на паметта и I/O интерфейси, интегрирани от Intel чипсети.

Новата продуктова фамилия ще включва три процесора с честота от 1,6GHz до 2,0GHz, съобщи производителят.

Atom S1200 е съвместим с x86 софтуер, който обикновено се използва в днешните центрове за данни. Това позволява лесна интеграция на новото оборудване с ниска мощност и спестява допълнителни инвестиции в пренасяне и поддържане на нов софтуер.

Няколко компании вече предлагат сървъри, системи за съхранение и мрежи с Atom S1200. Сред тях са Dell, HP, Huawei, Quanta, Supermicro и др. Процесорът се доставя на цени от $54 за количества от 1000 бройки.

Същевременно, Intel съобщи, че работи върху следваща генерация Atom процесори с ниска консумация, известни с кодово име Avoton. Те ще излязат на пазара през 2013 г. Компанията разработва и нисковолтови Xeon процесори за сървъри, системи за съхранение и мрежи с ниска консумация на енергия. Новият Xeon E3 v3 стъпва на микроархитектура Haswell и се очаква на пазара през следващата година.

Коментар