Слух: Acer обмисля да погълне Gateway

Произхождащият от Тайван глобален доставчик на компютри Acer може да погълне тази година американския си конкурент Gateway. Това предполага digitimes.com, базирайки се на източници от индустрията.
Неотдавна в интервю за Уол Стрийт Джърнъл шефът на Acer Джей Ти Ванг разкри намеренията на компютърния гигант да придобие друг играч, за да се доближи до Dell и HP на РС пазара. Той обаче не спомена конкретно име, което даде повод за спекулации в индустрията.
Според наблюдатели на пазара, въпреки че отбеляза висок ръст през 2006 година,  Acer не е достигнал собствените си очаквания. Компанията иска да увеличи дела си от 25% на американския пазар, но това може да стане само по пътя на консолидацията. Ако погълне Gateway, тайванският доставчик ще добави и 8%-9% към дела си на глобалния пазар, скъсявайки дистанцията с третия в света Lenovo.
Миналия март Ванг отрече слуховете, че Acer има интерес към Gateway. Тогава той каза, че вижда възможност за ръст на US пазара без поглъщане. Според слуховете обаче, двете компании са били в разговори за цената и схемата на сливане.
Пазарната стойност на Gateway в момента е около $288 милиона. Компанията е третият по големина доставчик на РС в САЩ. Acer, от своя страна, очаква да излезе трети поне в едно или две тримесечия през 2007 година. Целта на гиганта е да измести Lenovo от третото място в света през следващата година, според наскоро обявени планове.

Коментар