Facebook помогна на ФБР да залови престъпници

Специалисти на Facebook са помогнали на ФБР да разкрие международна престъпна група. Задържани са 10 души, заподозрени в инфектиране на 11 млн. компютъра по целия свят. Щетите от тази дейност се оценяват на 850 млн. долара, предаде Ройтерс.

С помощта на зловредния софтуер Yahos престъпниците крали данни за кредитни карти, банкови сметки и друга лична информация. Вирусът е разпространяван чрез ботнет, т.е. мрежа от компютри с пуснати на тях ботове – скрит автономен софтуер, който използва ресурсите на заразената машина за изпълнение на определени задачи.

Facebook се е включила в разследването на ФБР през 2010 г., когато става ясно, че Yahos се разпространява в социалната мрежа чрез услугата за съобщения. Потребителите на Facebook получавали съобщения, които ги приканвали да посетят социален сайт. При активация на връзката, Yahos дублирал себе си на компютрите на жертвите, копирал допълнителен зловреден софтуер, променял системния регистър и очаквал по-нататъшни инструкции от отдалечен сървър или чрез IRC канала.

По такъв начин инфектираният компютър ставал част от големия ботнет, а данните от него били изпращани към кибер престъпниците. В съвместната си работа с ФБР, специалистите на Facebook разкрили връзките към зловредния сайт, което помогнало да бъдат изобличени участниците в престъпната схема.

В резултат на скорошната акция са задържани граждани на няколко държави, вкл. Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Нова Зеландия, Перу, Великобритания и САЩ.

Коментар