България синхронизира VIES с новите стандарти

България е първата страна членка на Европейския съюз, която синхронизира своята VIES система с новата регулация на Европейската комисия, определяща разширение на протоколите за предаване на данни, съобщи Мусала Софт – компанията, която поддържа и развива системата по поръчка на НАП.

Според регламент 904/2010 на Европейската комисия, всички членове на ЕС трябва да реализират до 1 януари нови регулации в собствените си системи за контрол на вътреобщностните доставки на стоки – VIES (Value Added Tax Information Exchange System).

VIES е електронна система за обмяна на ДДС информация между страните-членки на ЕС. Тя обработва и съхранява информацията от т.нар. обобщени VIES декларации на задължените лица, осъществяващи сделки в рамките на общността.

Системата автоматично прави насрещни проверки и извежда списък на фирмите с констатирани различия в декларираните от тях данни спрямо получената от другите страни-членки информация за осъществени сделки.

Основни функции на VIES са да предостави достъп на органите по приходите на държавите-членки (НАП в България) до данните за вътреобщностни доставки на търговците, регистрационните данни на лицата регистрирани по ЗДДС, както и портал със свободен достъп, където всеки потребител може да направи справка за валидността на регистрирана по ЗДДС фирма, с която осъществява търговия в рамките на ЕС.

Справките в системата се правят в реално време и при всяко запитване от потребител, държавата-членка, издала номера по ЗДДС, получава запитване относно валидността на номера.

Чрез реализираните във VIES подобрения се повишава качеството на данните, обменяни между държавите на ЕС, свързани с регистрационни данни по Закона за данък върху добавена стойност (ЗДДС) на задължените лица и оборотите по ЗДДС, направени между отделните държави. 

Коментар