ЕК търси нов председател на научния съвет ЕСНИ

Европейската комисия възложи на седем експерти търсенето на следващия председател на Европейския съвет за научни изследвания (ЕСНИ) — агенцията на ЕС за финансиране на авангардни научни проекти. Комитетът ще бъде оглавен от лорд Сейнсбъри, почетен ректор на Кеймбриджския университет и бивш британски министър на науката.

       

Експертите ще препоръчат на Комисията подходящите кандидати в необходимия срок, преди следващият председател на ЕСНИ да встъпи в длъжност на 1 януари 2014 г. Той ще поеме тази функция от сегашния председател Хелга Новотни.

„ЕСНИ вече е добре функционираща структура, която е на път да се превърне в опитна финансираща организация и която по нищо не отстъпва на най-добрите в света”, коментира лорд Сейнсбъри.

Европейският съвет за научни изследвания бе създаден преди пет години със Седмата рамкова програма на Европейския съюз за научни изследвания и технологично развитие за насърчаване на научни изследвания с високо качество в Европа. ЕСНИ отпуска безвъзмездни средства чрез открити конкурси за проекти, водени от млади и утвърдени изследователи, независимо от техния произход, които работят или идват да работят в Европа.

Единственият критерий за подбор са показани върхови научни постижения. Целта е да се набележат най-добрите идеи, да се задържат най-добрите специалисти в Европа и да бъде призната и популяризирана тяхната работа, като същевременно се привлекат и други талантливи учени от чужбина.

Съгласно предложенията на Комисията за следващата седемгодишна програма за финансиране на научни изследвания от ЕС, наречена „Хоризонт 2020” (2014-2020 г.), бюджетът на ЕСНИ следва бъде увеличен до над 13 млрд. евро спрямо 7,5 млрд. евро за периода 2007-2013 г.

Председателят на Съвета се избира измежду опитни и международно признати учени. Той се установява в Брюксел за срока на изпълнение на длъжността и посвещава времето си основно на работата на Съвета. Председателят на ЕСНИ се назначава от Комисията с мандат от четири години, който може да бъде подновен веднъж, и ще получава възнаграждение, съответстващо на възнагражденията на висшите ръководители в Комисията. Процедурата по подбор и избраният кандидат се одобряват от Научния съвет на ЕСНИ.

Коментар