Google mod_pagespeed – ускорява сайтовете

Google mod_pagespeed е модул за Apache, който има за цел да подобри скоростта на работа с уеб сайтовете, като намалява използваните ресурси, оптимизира кода, компресира файлове и др.

Софтуерът достига до уеб разработчиците с няколко функции, които трябва в пъти да ускорят скоростта на работа. Две от тях са canonicalize_javascript_libraries и insert_dns_prefetch.

Първа, canonicalize_javascript_libraries, се справя със загубата на ресурси от множеството JavaScript библиотеки, включени в уеб сайтовете. Понякога, една и съща библиотека може да свърши цялата работа, но все пак се използват две различни, от различни места. Тук се намесва canonicalize_javascript_libraries и всички връзки към библиотеките са заменят с версии, хоствани от Google на ajax.googleapis.com.

Втората функция, insert_dns_prefetch, включва HTML тага <link rel=”dns-prefetch”> в HTML документите, който инструктира браузъра да реши проблема с DNS за всички ресурси в страницата, преди те реално да бъдат използвани. Докато останалата част от страницата се зарежда, DNS данните са подготвени за времето, когато ще са необходими.

Друго интересна функция е възможността да се изпълни оптимизация на ресурсите от външни домейни. Домейните, които не са приложили mod_pagespeed, могат да се възползват от същата производителност на външни файлове.

Още една полезна характеристика е convert_jpeg_to_progressive, която представлява филтър в ядрото на mod_pagespeed 1.2 . Неговата цел е да преобразува големи JPEG изображения от изходно ниво до прогресивно, което би довело в повечето случаи до намаляване размера на файла.

Даунлоуд: Google mod_pagespeed

Коментар