Kaspersky Internet Security 2013 с най-висока оценка от AV-Comparatives

Kaspersky Internet Security 2013 получи най-високата оценка на AV-Comparatives Advanced+. Оценяването се извърши въз основа на няколко месеца интензивни изпитвания, в които независимата лаборатория включи няколко добре познати решения за сигурност за домашни потребители и ги изправи пред заплахи в реални условия.

Основни факти

• 21 решения за сигурност за домашни потребители участваха в изпитването за защита в реални условия, проведени от независимите експерти на AV-Comparatives между август и ноември 2012 г.

• В изпитванията участваха специалисти, които натискаха върху опасни връзки, изтегляха и привеждаха в действие зловредни програми: за целия четиримесечен период бяха проведени общо 2006 изпитвания.

• Изпитването на AV-Comparatives не се концентрира единствено върху индивидуалните компоненти и технологии, а симулира реалистични сценарии на компютри за домашни потребители и представлява всеобхватна оценка на цялостното представяне на антивирусния продукт.

• Специалистите на AV-Comparatives оцениха както броя на успешно блокираните заплахи, така и броя на погрешно подадените сигнали за вирус.

• Kaspersky Internet Security 2013 успешно премина изпитванията и за пореден път завоюва „Advanced+“, най-високата оценка на AV-Comparatives.

Начин на провеждане на изпитванията

При подготовката на процедурата за изпитванията за защита в реални условия, специалистите на AV-Comparatives обърнаха специално внимание на симулирането на ситуации, с които потребителят и решението за сигурност биха могли да се сблъскат в реалния живот. Специалистите натискаха връзки с опасно съдържание и изтегляха и стартираха зловредни програми в опит да симулират дейности, които биха представлявали опасност за Интернет потребителите. Всички инсталирани решения за защита използваха настройки по подразбиране, тъй като повечето потребители не се намесват в работата на антивирусния продукт. По време на изпитванията, продуктите получиха целия необходим софтуер и актуализации на антивирусни бази данни. Изпитването бе проведено на платформата Windows XP Service Pack 3 с няколко по-стари версии на популярни приложения. Малко са потребителите, които незабавно инсталират нова версия на операционна система или пък актуализират вече инсталиран софтуер, с което се създава допълнителен риск за сигурността, тъй като по-старите версии често съдържат грешки, които могат да се използват за заразяване на системата.

Антивирусните продукти успяха да използват целия арсенал за защита с цел неутрализирането на заплахи на всеки етап от атаката: при натискането на опасен линк в хода на антивирусната проверка на изтегления зловреден софтуер или към момента на зареждането му. Продуктът получава отрицателна оценка в изпитването, ако зловредна програма влезе в системата, без да премине проверка и пристъпи към разрушителната си дейност. Ако решението за сигурност поиска намесата на потребителя, специалистите нарочно одобряват опасни действия и оценяват последващите събития. Ако зловредна програма зарази системата, решението получава наказателни точки. Освен това изпитването оцени броя погрешно подадени сигнали. Специалистите посетиха известни сайтове за сигурност и изтеглиха легитимни приложения. Ако решението за сигурност блокира достъпа до сайта, не позволи на приложение да бъде изтеглено или просто предупреди потребителя чрез погрешно подаден сигнал, то получава наказателни точки. Продуктите с много погрешно подадени сигнали получава по-нисък резултат в общите изпитвания.

Резултати от изпитванията

По време на четиримесечния период на изпитвания Kaspersky Internet Security 2013 неизменно демонстрира високи резултати в изпитванията за защита в реални условия и не блокира почти никакви легитимни програми или надеждни уебсайтове. В резултат решението на „Лаборатория Касперски“ още веднъж съвсем заслужено бе отличено със сертификат ADVANCED+ от специалистите на AV-Comparatives.

 

Коментар