Наука и бизнес работят съвместно в ПУ „Паисий Хилендарски”

Науката и бизнесът ще работят съвместно в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, за да трансформират идеи и академични разработки в новаторски пазарни продукти, стана ясно в дните преди Коледа. Университетът стартира нови проекти за създаване на Технологичен център и Офис за технологичен трансфер, на обща стойност 1,4 млн. лева.

И двата проекта са резултат от спечелени конкурси по Оперативна програма „Конкурентоспособност”, чийто управляващ орган в България е Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Договорите вече са подписани, а работата по проектите ще продължи през следващите две години, съобщи зам.-ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски” проф. д-р Невена Милева.

Проектите ще подпомогнат реализирането на стратегия за изграждане на ефективна система за развитие на приложните изследвания, иновационната дейност и трансфера на технологии. Това включва трансформиране на идеи и научни разработки в иновативни пазарни продукти, процеси и услуги, както и иницииране и подпомагане на съвместни проекти за трансфер на технологии между науката и бизнеса на национално и международно равнище.

Екотехнологиите ще бъдат във фокуса на центъра. Той ще оперира в две основни направления: молекулярни биотехнологии и екологични информационни и комуникационни технологии (ИКТ). В него ще се извършват научни изследвания, ориентирани към приложения и мултиплициране в практиката за получаване на икономически резултати.

Ще бъдат изградени мобилни и динамични изследователски екипи от учени, с възможности за осъществяване на сътрудничество и коопериране с други технологични и изследователски центрове в Европа и за участие в международни изследователски програми. Екипът на офиса за технологичен трансфер ще работи в тясна интеграция със специалистите на Технологичния център и ще разшири обхвата от дейностите му в областта на технологичния трансфер чрез осигуряване на достъпни R&D услуги.

Ще се предлагат също правна, маркетингова и логистична подкрепа за комерсиализиране на разработки на учените и на фирми от региона и страната. Офисът ще съдейства за създаване на съвместни екипи от преподаватели и студенти от ПУ „Паисий Хилендарски” и от специалисти от фирмите по решаване на т. нар. „тесни места” в техните производствени процеси и усъвършенстване на предлаганите продукти.

Това е ниша, която на този етап не е разработена в България. Тя ще обслужва „звеното” между работните резултати и пътя към пазара, коментира доц. д-р Иван Чалъков, който ще ръководи Офиса за технологичен трансфер. „Ще дадем възможност на нашите докторанти да се подготвят и за бъдещата си професионална реализация в бизнеса, защото те ще могат да проследят пълния цикъл на производство на даден продукт, а след това и неговото предлагане и налагане на пазара”, обясни доц. д-р Илия Илиев, който ще оглави Технологичния център.

Целта е след като изтече двугодишният им срок, Центърът и Офисът сами да се издържат. Те ще предлагат иновативни и печеливши за бизнеса услуги. С фирмите, които искат да създават нови продукти, ще бъдат сключвани договори за конфиденциалност. Авторските права за патента ще се поделят поравно между колектива от висшето училище и фирмата поръчител.

Преди дни в университета приключи реализацията на проект за иновационен инкубатор, наречен „Университетски център за трансфер на знания и технологии „Пълдин” и финансиран с вътрешни ресурси на университета, разказа още зам.-ректорът проф. Милева. В рамките на проекта са реализирани няколко приложни разработки на учени от Факултета по физика и инженерни технологии, от Биологическия и от Химическия факултети. Три от тях са на ниво завършени изделия.

Предстои и патентоване на продукт, изработен в рамките на проекта – магнитна помощна дъска. Тя има три оригинални елемента, а изработването й е било по поръчка на училища, обясни доц. д-р Теменужка Йовчева, ръководител на иновационния инкубатор.

Коментар